Inca o sarbatoare preluata de la americani : Halloween


Update articol din 31 Octombrie 2013
halloween

Mic Istoric

Stiti ca se apropie halloweenul, acum pe 31, dar multi nu stiti istoria acestei sarbatorii care nu este de origine americana cum se crede, ci isi are originea in cultura celta. Forma finala este inspirata din mai multe culturi care sunt similare cu sarbatoarea din cultura celta.
In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celti se numea festivalul Samhain, iar la crestini era Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.
In antichitatea sarbatorile din care provine Halloweenul nu erau neaparat asociate cu lucrurile ingrozitoare si negative ca vrajitori si demoni, dar sunt cateva radacini asociabile, cum ar fi spiritele, in vechea cultura celtica se credea ca granita dintre lumea spiritelor se slabeste in ziua Samhain, ceea ce le permiteau spiritelor bune si rele sa treaca in lumea celor vii, Samhainul sarbatorea si sfarsitul „jumătății luminoase” a anului si inceputul „jumatatii intunecate”, si este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Americanizarea Sarbatorii

Halloween

Sarbatoarea a fost introdusa in secolul al XIX-lea de imigranti irlandezi.
Americanii i-au dat numele de Halloween ceea ce reprezinta varianta scotiană a denumirii All-Hallows-Even , adică noaptea dinainte de venirea spiritelor.

„Trick-or-Treat”

Daca nu stiati „Trick-or-Treat” provine de la initiativa celor de la UNICEF, care doreau sa doneze. si sa numit Trick-or-Treat For UNICEF in anul 1950 intr-o suburbie din Philadelphia.

Dovleacul

Initial napi erau folositi in Irlanda si Scotia, dar datorita si marimii mai mari si coajei mai subtiri au fost inlocuiti cu dovleci, incercati prima oara de imigrantii scotieni si irlandezi din America De Nord.
dovleacul-de-halloween

Costumarea

Costumrea si colindatul provine din Scotia de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Halloweenul in Romania

In Romania Halloweenul s-a „intensificat” in ultimi 8 ani si se „sarbatoreste” de catre tineri prin iesirea in cluburi aproximativ costumati, iar copii sarbatoresc prin „sculptarea” in dovleci, fie la tara, fie la mici „petreceri” unde vin costumati.

Afla noutatile !

Introduceti adresa de email si veti fi notificat la aparitia unui nou articol !

  • ADD YOUR COMMENT

    Lasă un răspuns