Despre Napi, proprietati si benefici, dar si dezavantaje


Despre Napi

Napul este originar din zona Marii Mediterane si era folosita de greci ca aliment, medicament si furaj.

napi

napi

Proprietati, Benefici si Dezavantaje Napi




Benefici
Napul contine zaharuri (majoritatea glucoza), proteine, lipide.
Saruri minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, zinc
Vitamine cele mai importante si predominante sunt C, B1, B2, PP
Contine cantitați mici de caroten si celuloza, iar frunzele tinere contin ulei de mustar și vitamina C.



Proprietatile napilor
Napul ca planta medicinala este folosit ca:
– laxativ
– antiscorbutic
– diureic
– expectorant si calmant

Trateaza:
– stimuleaza functia cardiaca.
– afectiunile gastrointestinale
– gastrita cu secretia scazuta
– dereglarea a functiei cailor biliare
– atonie a intestinului
– enterita
– colita spastica
– cistita
– guta
– acneea
– bronsita
– tusea si afectiunile cailor respiratorii
– eczemele

Remediu pentru:
– guturaiului
– vindeca degeraturile
– frisoanelor
– anginelor



Dezavantaje – Nerecomandate
Un dezavantaj al napului este ca indicele glicemic creste la 85 cand este fiert. iar o parte mare de calorii ale napului vine zaharuri.
Napul mai contine goitrogeni, deci trebuie consumat cu moderatie de persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.

Cate calori au Napii ? – Raspunsul mai jos !


Legume – Napi

Calorii/100g – 28

Densitatea Calorica Foarte Mica – 0.3

Valoare Nutritiva

  • *CZE% Valori pentru 100 g
  • 0% Grăsimi – 0.1g
  • — 0% Grăsimi saturate 0.011g
  • — Grăsimi polinesaturate 0.053g
  • — Grăsimi mononesaturate 0.006g
  • Colesterol – 0mg
  • 3% Sodiu – 67mg
  • 3% Carbohidraţi – 6.43g
  • — 6% Fibre – 1.8g
  • — 8% Zaharuri – 3.8g
  • 1% Proteine – 0.9g
  • 3% Glucide – 6.43g
  • Vitamine – B1, B2, C, PP
  • Minerale – potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, zinc
  • Altele – zaharuri (majoritatea glucoza), proteine, lipide.
  • Valori calculate pentru un necesar de 2000 kcal pe zi.




Afla noutatile !

Introduceti adresa de email si veti fi notificat la aparitia unui nou articol !

  • ADD YOUR COMMENT

    Lasă un răspuns